terug


Voedingsintolerantie of een voedingsallergie?

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een voedingsallergie en een voedingsintolerantie? Voedingsintoleranties en voedingsallergieën zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar ze vertegenwoordigen eigenlijk verschillende reacties van het immuunsysteem op voedsel. Met deze blog zal ik de verwarring tussen deze begrippen ophelderen!

 

Voedingsallergie

Bij een allergie op een bepaalde stof, reageert je immuunsysteem op één of meerdere eiwitten (allergenen) in het voedingsmiddel. Wanneer het immuunsysteem een voedselallergeen detecteert, zoals pinda's, schaaldieren of melkeiwitten, produceert het antilichamen, waaronder IgE-antilichamen. Deze antilichamen activeren het vrijkomen van histamine en andere ontstekingsstoffen, wat kan leiden tot allergische reacties. Een allergische reactie is dus een overdreven afweerreactie van het lichaam. Allergische reacties kunnen sterk variëren, van jeuk tot een anafylactische shock.



Voedingsintolerantie

Bij een voedingsintolerantie daarentegen, is er geen reactie van het immuunsysteem. Voedingsintoleranties treden op wanneer het lichaam bepaalde voedingsstoffen niet goed kan verteren of verwerken. En dit laat het lichaam weten! Lichamelijke reacties kunnen uitgesteld optreden tot wel 72 uur later. Een voedingsintolerantie kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een tekort aan bepaald enzymen in het lichaam, beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm, tekort aan transporteiwitten of door toegevoegde kleurstoffen. Een bekend voorbeeld is lactose-intolerantie, waarbij het lichaam het enzym lactase niet produceert om lactose (melksuiker) af te breken. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen, zoals buikpijn, gasvorming en diarree. Andere vormen van voedingsintoleranties zijn intolerantie voor gluten (coeliakie), histamine-intolerantie en fructosemalabsorptie.

Het kan zijn dat bij een minimale inname van een product, je geen reactie bemerkt. Bij een intolerantie is het zo dat je vooral last krijgt als je teveel van dit product binnenkrijgt.

 

Immuunsysteem

Bij een voedingsallergie reageert het immuunsysteem abnormaal op bepaalde eiwitten in voedsel wat leidt tot de productie van IgE-antilichamen. Wanneer een persoon met een voedselallergie het allergeen consumeert, hechten de IgE-antilichamen zich aan mestcellen en basofielen. Dit activeert de afgifte van histamine en andere ontstekingsmediatoren, wat leidt tot allergische reacties.

IgG-antilichamen spelen ook een rol in de reacties op voedsel, maar hun betrokkenheid is complex. IgG-testen kunnen voedselintoleranties identificeren.



Klachten

Voedingsintoleranties en voedingsallergieën kunnen verschillende klachten veroorzaken. Naast de spijsverteringsproblemen die vaak voorkomen bij voedingsintoleranties, kunnen voedingsallergieën ook leiden tot huidproblemen, luchtwegproblemen, hartkloppingen en systemische symptomen. De ernst en aard van de klachten kunnen variëren afhankelijk van het individu en de specifieke voedselallergie of intolerantie.
 
  • Darmklachten (opgeblazen buik, buikpijn, krampen en/of diarree)
  • Maagklachten (overgeven krampen)
  • Luchtwegproblemen (hoesten, moeilijk ademen, benauwdheid)
  • Huidklachten (jeuk, branderig gevoel, verdikking, roodheid, vlekjes, bulten, eczeem)
  • Tranende en jeukende ogen
  • Loopneus
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Hartkloppingen, duizeligheid, flauwvallen
  • Vermoeidheid
 

Conclusie

Voedingsintoleranties en voedingsallergieën zijn verschillende reacties van het immuunsysteem op voedsel. Terwijl voedingsintoleranties het gevolg zijn van problemen bij de verwerking van voedingsstoffen, zoals lactose of gluten, betreft een voedingsallergie een immuunreactie op specifieke eiwitten in voedsel.

Bij een verdenking op een voedingsallergie of –intolerantie kan een IgE/IgG test ingezet worden. Deze test kan in stappen doorlopen worden waarbij uiteindelijk duidelijk wordt óf en voor welk product(en) er een intolerantie danwel allergie aanwezig is in het lichaam.

Interesse? Maak een afspraak via de afspraakbutton!
Afspraak maken

 

Bronnen

Sicherer, S. H., & Sampson, H. A. (2014). Food allergy: A review and update on epidemiology, pathogenesis, diagnosis, prevention, and management. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 133(2), 291-307. doi: 10.1016/j.jaci.2013.11.020

Leonard, S. A., & Sampson, H. A. (2016). Immunology of food allergy. Current Opinion in Immunology, 42, 76-82. doi: 10.1016/j.coi.2016.06.008


Deel nu:



APPEN
BELLEN